Profesionalna orijentacija studenata

Kada imate pametno dete koje je Bog za sve stvorio jako je teško odgovoriti mu na pitanje: „Tata koji je fakultet najbolji za mene“? Slična je situacija i sa drugom decom, ali i sa drugim roditeljima kojima deca traže savet, a oni se nalaze u takozvanom neobranom grožđu i niti oni sami ne znaju pravi odgovor na postavljeno pitanje. Ono što može pomoći je profesionalna orijentacija.


Profesionalna orijentacija

Šta je to profesionalna orijentacija? I pre nas, ljudi su imali sličan problem i na razne načine pokušavali da predvide idealnu budućnost za svoju decu. Tako je i nastala prava jedna nauka koja problem dece, ali i roditelja donekle rešava.


Kao mali susreli smo se sa tada benignim pitanjem, „A šta ćeš ti biti kada porasteš“, ali nas je slično, sada akutno pitanje zadesilo sa dobitkom prve lične karte, proslavom punoletstva, kada su se te iste tetke, bake i rodbina sjatili na proslavu Vašeg 18. rođendana i preformulisali pitanje na: „A koji ćeš ti fakultet da upišeš“?


Ne brinite, za sve ima rešenje, pa i za upis idealnog fakulteta za Vas, tu je profesionalna orijentacija. Postoje različiti testovi koje mogu da donekle odrede koje je to zanimanje koje bi Vas moglo interesovati prvo za vreme studiranja, a posle i kao profesija kojom bi se mogli baviti priličan broj godina posle završenog fakulteta. Prvi korak je da dođete do nas, sami ili sa roditeljima, na besplatne konsultacije, gde ćemo se ispričati oko detalja koji su nam bitni kako bi znali kojim putem obrazovanja da idemo.

Kako funkcioniše profesionalna orijentacija? Prvo ćemo na osnovu Vaših preferencija, onogo što Vas najviše interesuje definisati ciljeve, onda realno sagledati da li su ti ciljevi dobro postavljeni, jer nije realno da budete hemičar, ako ne znate šta je H2O ili IT stručnjak, ako ne znate da upalite kompjuter. Kada dođemo do tačke gde se Vaše preferencije, očekivanja i znanje koje ste stekli do sada poklapaju za ciljem kojim težimo, sledeći korak je put ka ostvarenju tog cilja.

Profesionalna orijentacija studenata

Kada neko nažalost povredi ruku, pritiskom na bolno mesto možemo videti i konstatovati da je ruka povređena, ali stepen i ozbiljnost povrede daće nam samo rendgenski snimak ili magnetna rezonanca. Tako je i kod nas, razgovorom sa timom naših profesionalaca, psihologa mi ćemo moći da ustanovimo ozbiljnost realizacije ciljeva, ali različitim testovima intelegencije, obrazovanja, testovima ličnosti, različitih sposobnosti i slično, dobijamo jasnu sliku idealnog fakulteta za Vas.

Idealni fakultet u ovom kontekstu znači da je to fakultet koji ćete bez velikih poteškoća, ali sa izvesnim i predanim radom, završiti laganije nego neki drugi, jer imate predispozicije za tu oblast, interesuje Vas to i ako se time budete bavili u životu, posao će vam biti ispunjen zadovoljstvom, jer radite ono što volite i za šta ste se školovali.