ONLINE PANDEMIJA

napisano na Bogojavljensku noć Gospodnje 2021 !

Danas su dve najćešće reči ONLINE i PANDEMIJA. Da, verovatno ste i vi prešli na online, hteli to ili ne, jer nas je upravo pandemija COVID19 naterala na to. 

Online pandemija 2021

I tako preko noći postali smo IT experti, iako do skora kada nam dete kaže da mu ugasimo kompjuter, mi ga prekrijemo ćebetom. ?

Sada su odjednom svi čuli za zoom, webex i ostale mogućnosti da se gledamo i pričamo online sa rođacima koji su daleko, dok je dobri stari Skype, pomalo tužno i zaboravljeno sve to nemoćno gledao. Koliko nam je samo malo trebalo da uradimo nemoguće, od stavljanja maske, do gledanja raznih edukacija online, ljubomorno smo gledali našu decu koja su kao od šale pratila online nastavu i eto sve se može kada se hoće, podsetili smo se. 

Kada su mi prvi put na poslu rekli da mogu da online radim od kuće, prvo što mi je palo na pamet je da sam dobio otkaz. Tužno sam izašao iz velike zgrade u kojoj se još veća kompanija nalazila i pitao se da li ću se ikada tamo vratiti. Uz malu pomoć i veliki trud uspeo sam da se pretvorim i IT stručnjaka i shvatio da su i kompjutere izmislili ljudi i da oni bez nas ne mogu, ali izgleda ni mi bez njih. Živ se čovek na sve navikne, pa smo se tako i mi brzo navikli na rad od kuće, da rad u pidžami, brijanje svaki drugi ili treći dan, rad uz upaljen TV, sendvič, kafu, piće i zaista kada tako čovek sagleda, ovaj online rad od kuće i nije tako loš. Kada mi je još na račun legla celokupna plata, viknuo sam živeo ONLINE ! 

PANDEMIJA, da zaista mislim da nas je sve zahvatila i pandemija, takozvana online pandemija. Navukli smo se na online kao zavisnik za cigarete, a kada bolje razislim, pa stvarno, da li bi mogli bez interneta, googla, pametnih telefona, pametnijih i od većine od nas. Zamislite da se vratite u prošlost i nađete u eri kaobojskih filmova. Kako bi se snašli? Evo i ja se smejem i razmišljam da li bih mogao udobni auto zameniti konjem, da li bih mogao da pijem vodu iz potoka i spavati pod vedrim nebom pokriven nečim i gledam u zvezde dok zasim. Mogao bih, naravno, ali…

Profa pitajprofu
Saznajte više na sledećem linku https://icepd.edu.rs/

Pre nekoliko godina, prvi put sam čuo za online studiranje u Americi i to mi je delovalo kao nešto iskren da budem bezveze. Kako je to uopšte moguće i kakav kvalitet obrazovanje to sada nude amerikanci, kome će to biti interesantno i ko bi uopšte hteo da upiše takav način studiranja. Gledajući sa današnje perspektive, stvarno im skidam kapu za gledanje u budućnost ili su pak oni ti koji kreiraju budućnost. Evo ovde na linku možete pogledati film iz davne 1985 godine, povratak u budućnost i videti kakvim smo se stvarima smejali i mislili da su nemoguće da će se ikada desiti, a desile su se mnogo ranije nego smo mislili.

Preuzeto sa YouTube kanala

A sada pitanje za sve nas. Da li smo spremno dočekali ONLINE PANDEMIJU? učenje online, posao online, kupovinu online, život online i pandemiju covid19 online…

videćemo u nekom od narednih blogova, do tada vas pozdravljam i želim zdravlje, a ostalo ćemo lagano,

Vaš Profa