Pitaj profu – Dobro došli na naš blog!

Zašto PITAJ PROFU?

Ko je profa? Profa je neko ko je okupio tim kolega, neko ko ovu ideju priča i svojim kolegama, prijateljima, studentima i svima koje sretne, pa smo sa reči prešli na dela.  Upravo je taj entuzijazam pokrenuo sve i slobodno pitajte profu sve što vas interesuje u domenu edukacije, studiranja, zaposlenja, o dodatnim edukacijama, obukama i različitim stručnim usavršavanjima.

Pitaj profu

Jedno od pitanja koje smo postavili sebi je, da li iko zna koliki račun će korona ispostaviti obrazovanju na kraju i ima li iko ideju kada će više kraj? Danas je januar 2021 🙂

Da li će “Korona time” dodatno upropastiti i ovako srozano obrazovanje u Srbiji, a i šire jer je slična situacija i u drugim zemljama. Škole, fakulteti, obrazovni sistem u celini,morali su kao lopov preko noći preći na online učenje, veoma malo poznato široj publici. Profesori koji nisu znali da upale kompjuter, morali su po zadatku da “za odmah” spreme online nastavu svega što znaju i celokupni program po kome su učili djake, studente, decu. RTS je dobio novi kanal za emitovanje online nastave i sve je moglo da počne.

Fakulteti su u početku mislili da će korona proći brzo, pa su u pripreme krenuli malo opuštenije, dok Ministar nije podviknuo i vojska adminstivnih radnika ministarstva prosvete, naredbu je glasno prenela dalje, pa je armija profesora fakulteta, uz veliku pomoć asistenata, koji su u tom trenutku pokazali sve prednosti koje naslednik katedre nosi, počela sa lavovskim pripremama obimnog gradiva,novom načinu obrazovanja u svetu poznatom kao online ili učenje na daljinu.

Korona i online era nije mimoišla ni profesore fizičkog vaspitanja, pa smo danima na YouTube gledali sjajnog profesora fizičkog kako deci pokazuje vežbe online. Neki su se smejali, a mi kolegi čestitamo na profesionalizmu i možemo samo reči: SVAKA ČAST kolega”

preuzeto sa YT kanala

Zašto bih učio kada mogu prepisati?

Ovu rečenicu većina roditelja čulo je u poslednje vreme više puta,a naša deca, (zaista mislim najpametnija na svetu), naučila su je napamet i usvojilaje kao tablicu množenja. Moramo priznati da subrojne prednosti online učenja, online rada na koje su velike kompanije ubrzano prešle, ali zaboravljamo da se baza i radne navike stiču upravo u osnovnoj školi, a ona je odskočna daska dalje za srednju školu, fakultet i dalje.

Ako decu od prvog razreda budemo učili online, naša budućnost biće veoma dovedena u pitanje. Da li će budući doktori “guglovati” gde je slepo crevo, da bi ga operisali?Da li je online sistem zaista svemoguć ili je on ipak samo nužno zlo, zapitajmo se sada svi naglas. Ko ako ne mi, kad ako ne sad. Zato Mame i Tate, od danas Vas mi, profesori sa višegodišnjim iskustvom u prenošenju znanja, proglašavamo učiteljima i zaista nije bitno koju ste školu završili, vaša deca, zavise od Vas i sada ste im i te kako potrebni.

Oni koji imaju novca i ako žele da plate dopunske časove da bi ih stručno lice učilo neka tako i urade, ali opet uz detaljnu kontrolu i obavezno roditeljsko ispitivanje koje je vekovima imalo najviše uspeha kod obrazovanja dece.

Srednjoškolci, sada je ovo jedan novi izazov za vas i koliko god vremena ukradete online, na fakultetu vas čeka ozbiljan rad, a jedna cela knjiga za prvi razred iz matematike na primer, samo je jedna lekcija na fakultetu. Treba da znate da pravi izazovi tek dolaze, a srednja škola je isto kao što je nekada bila osnovna, pa ako se tu zaustavite, neki više ambiciozniji zauzeće vaše poslove u realnom životu, mada to svakako danas nije pravilo.

U obrazovanju ako varaš, samo si sebe prevario, jer setite se čuvene izreke: “ko ne plati na mostu, platiće na ćupriji”. Vi srednjoškolci ste kako je to jedan kolega profesor definisao pola deca, pola ljudi i zaista je tako. Upišete srednju školu kao maloletnik, a završite je kao punoletno lice sa svim zakonskim pravima i obavezama. Morate odjednom da postanete “veliki”, i preuzmete odgovornost. Naš savet vama je da učite savesno, koliko god vam to delovalo strano u ovom trenutnku i pomozite svojim roditeljima koji se brinu, učite i kad ne morate, jer to je put do uspeha, a kada jednom vi postanete roditelji, shvatićete o čemu smo pričali.

Umesto zaključka

Profa je savetnik za obrazovanje, konsultant Svetske Banke i profesor na više fakulteta u zemlji i inostranstvu. Prepoznao je veliku prazninu u obrazovanju i rešio da pokuša da nešto uradi po tom pitanju. Profu možete pitati bukvalno sve o obrazovanju, jer profa nije sam. Pozvao je i ostale profesore iz različitih industrija i kao tim eksperata, koji bi trebalo da imaju odgovor na sva Vaša pitanja, stojimo vam na raspolaganju.

Profa je Vaš profa i pre i posle završenog fakulteta, jer to i jeste poenta. Profesor je lik koji se pamti ceo život, ako zasluži naravno! Ne verujete, evo siguran sam da se 99% vas seća imena svoje prve učiteljice, ali ne i imena nekih profesora iz srednje škole. Vidite, u pravu smo zar ne, a Vi razmislite zašto je to tako. Mi znamo i zato se mi trudimo da i te kako zaslužimo da nas zapamtite po dobru i preporučite sutra vašim drugarima, prijateljima, deci, a možda vas i zainteresujemo da i vi postanete poresor i deon našeg tima koji će našu priču prenositi sa kolena na koleno.

Profesor je svoje zanimanje izabrao iz ljubavi. Postoji čuvena izreka jednog profesora koji kaže: Kada vidim kolika mi je plata, znam da svoj posao radim iz ljubavi. Nema profesora koji su milioneri, ali ima onih koji su bogati. Da, naše bogatstvo nije novac, naše bogatstvo je ljubav, pogled koji od nas traži pomoć u vidu znanja, onaj pogled koji traži pažnju, model učenja, pomoć u budućem poslu, savet i profu prijatelja. Profu studenti zovu i kada završe fakultet, kada se zaposle i imaju neko pitanje, ponekada i na svadbu, kršenje, a nekada i da upišu svog sina ili ćerku na fakultet. E da, kada sumiramo, zaista je lepo biti Profesor. Pitaj Profu!

Pogledaj više OVDE.